Suomessa kiinnostus lepralähetystyöhön alkoi herätä toisen maailmansodan jälkeen. Eri lähetysjärjestöjen työntekijät olivat tavanneet lepraan sairastuneita Länsi-Afrikassa ja Intiassa ja halusivat tehdä kotimaahan palattuaan jotain heidän hyväkseen. Kansainvälisen Lepralähetyksen tuella alettiin 1960-luvulla pitää tilaisuuksia seurakunnissa, etsiä työntekijöitä lähetettäväksi lepratyöhön ja kerätä varoja toimintaa varten. Vuonna 1981 rekisteröitiin Suomen Lepralähetys – Finlands Lepramission ry. Yhdistyksen tarkoituksena on sen perustamisesta saakka ollut
- jakaa tietoa leprasta sairautena ja lepraan sairastuneiden parissa tehtävästä työstä;
- tukea lepraan sairastuneiden ja sen vammauttamien ihmisten hoitoa ja kuntoutusta, auttaa heitä taloudelliseen itsenäisyyteen ja tukea heitä henkisesti ja hengellisesti sekä poistaa stigmaa ja syrjintää
- lähettää terveydenhuollon ammattilaisia Kansainvälisen Lepralähetyksen palvelukseen ja tukea heitä taloudellisesti
- kerätä varoja työn mahdollistamiseksi ja
- harjoittaa julkaisutoimintaa.
TUKEA SINNE MISSÄ SITÄ ENITEN TARVITAAN
Suomen Lepralähetys tukee taloudellisesti paikallisia Lepralähetyksiä maissa, joissa lepraa esiintyy eniten. Vuodesta 2014 lähtien olemme tukeneet Kongon Lepralähetyksen työtä Etelä-Kivun maakunnassa Kongon demokraattisessa tasavallassa. Maa on maailman köyhimpiä, ja erityisesti Etelä-Kivu on kärsinyt vuosikymmeniä jatkuneista eri ryhmittymien välisistä aseellisista yhteenotoista ja raa’asta väkivallasta, jotka ovat aiheuttaneet äärimmäistä köyhyyttä ja hätää.
Tuellamme on koulutettu terveydenhuollon henkilöstöä tunnistamaan lepran varhaisia merkkejä ja hoitamaan lepraan sairastuneita. Tehostamalla seulontoja on voitu ohjata sairastuneet hoitoon varhaisessa vaiheessa, jolloin voidaan välttää vaikeat vammautumiset. Tuellamme on myös parannettu alueen kylien vesihuoltoa ja hygieniaa sekä monipuolisen, terveellisen ravinnon saantia edistämällä kasvisten ja hedelmien kasvattamista kotipuutarhoissa.
Lähetimme 1960 – 1990 -luvuilla sairaanhoitajia, fysioterapeutteja ja lääkäreitä Thaimaahan, Nepaliin, Indonesiaan, Bhutaniin ja Bangladeshiin, kunnes näissä maissa oli riittävästi kansallisia työntekijöitä eikä ulkomaalaisia kuten suomalaisia enää tarvittu. Suomen Lepralähetys tarjoaa vieläkin lääketieteen ja sairaanhoidon opiskelijoille mahdollisuutta suorittaa harjoitusjaksoja mm. Nepalin Lepralähetyksen työkohteissa.
Olemme vuosien kuluessa tukeneet myös Nepalin Lepralähetyksen Anandabanin sairaalan ja Bhutanissa Mongarin sairaalan toimintaa. Myös Bangladeshissa olemme tukeneet sairaalatyötä. Intiassa olemme tukeneet parantuneille leprapotilaille ja heidän omaisilleen tarkoitettuja ammattikouluja sekä Salurissa että Vadathorasalurissa. Olemme saaneet Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyön määrärahoista tukea näille projekteille.
VAPAAEHTOISIN VOIMIN, YKSITYISLAHJOITTAJIEN TUELLA
Suomen Lepralähetys on vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys, jota johtaa yhdistyksen puheenjohtajan lisäksi kahdeksan vuosikokouksen valitsemaa jäsentä, joiden toimikausi on neljä vuotta. Puheenjohtaja ja muut johtokunnan jäsenet vierailevat mielellään seurakunnissa, kouluissa ja erilaisissa tilaisuuksissa kertomassa Lepralähetyksen työstä.
Saamme toimintamme rahoituksen pääasiassa yksityisten henkilöiden lahjoituksina ja seurakuntien kerääminä kolehteina. Lisätuloja saamme myös muun muassa joulukorttien myynnillä sekä myyjäis- ja arpajaistuloilla.
MISTÄ LISÄÄ TIETOA!?
Haluaisitko lisää tietoa ja seurata työtämme säännöllisesti? Silloin Sinua voisivat kiinnostaa nämä:
- Julkaisemme Missio Lepra -tiedotuslehteä muutaman kerran vuodessa suomeksi ja ruotsiksi paperisina ja sähköisinä versioina. Kerromme lepraan sairastuneiden selviytymistarinoita ja muista lepratyön saavutuksista.
- Käännämme kansainvälistä ASK-PYYDÄ-rukouskalenteria suomeksi kuukausi kerrallaan. Se on samalla monipuolinen tietopaketti Kansainvälisen Lepralähetyksen työstä eri maissa ja työn eri ulottuvuuksista. Kalenteri on saatavissa sähköisenä.
- Jaamme kumpaakin julkaisua maksuttomasti niitä pyytäville.
Kansainvälisen Lepralähetyksen laaja-alaiseen työhön eri maissa voit tutustua myös tämän linkin kautta: www.leprosymission.org